Viata intr-o comunitate vine la pachet cu o serie de drepturi si obligatii, care trebuie respectate. Raspunderea pentru interiorul apartamentului revine fiecarui proprietar in schimb gestionarea imobilului si a spatiilor comune reprezinta o responsabilitate care tine de intregul colectiv.
Asociația de proprietari are ca scop reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un condominiu, recunoscută legal prin Legea nr. 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.
Aceasta prevede că, pentru înființarea asociației, este nevoie de minimum 3 persoane, iar pentru demararea procesului de înființare, sunt necesare semnăturile a cel puțin jumătate plus unu dintre proprietarii din imobil.
O asociație de proprietari se înființează în baza a trei documente: Acord de Asociere, Statut și Proces Verbal de Constituire întocmit cu ocazia Adunării generale de constituire
Proprietarii apartamentelor din condominium, trebuie sa se organizeze in vederea unei intruniri ptr obtinerea acordului de infiintare a asociatiei de proprietari .
In cadrul acestei intalniri se hotaraste referitor la la persoana fizică sau juridică însărcinată cu întocmirea acordului de asociere și a statutului, cu privire la termenul de finalizare a acestora, data de convocare a adunării de constituire și la modalitatea de decontare a costurilor generate de această acțiune
Proprietarii sunt convocati cu cel putin 10 zile inaintea datei fixate pentru adunarea proprietarilor de constituire a asociației de proprietari prin afisare la avizier si table nominal convocator.
Tabelul convocator se semnează de cel puțin cincizeci la sută plus unu din numărul proprietarilor din condominiu.
In cadrul adunarii se prezinta si adopta statutul asociatiei care stabileste modul de organizare, regulile generale de funcționare și atribuțiile asociației de proprietari, ale adunării generale, ale comitetului executiv, cenzorului/comisiei de cenzori și administratorului de condominii,cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
În cadrul aceleasi adunării se prezintă și acordul de asociere. Totodată, proprietarii își aleg organele de conducere, stabilesc modalitatea în care va fi administrat imobilul, funcțiile de conducere sau administrare ce vor fi remunerate, sistemul de penalități aplicabil și alte aspecte ce țin de buna organizare și funcționare a asociației.
Hotărârea proprietarilor va fi consemnată într-un proces-verbal, ce va fi semnat de toți proprietarii care și-au dat consimțământul și va constitui anexă la acordul de asociere.
Statutul asociației de proprietari, acordul de asociere și procesul verbal de constituire, însoțite de cererea privind acordarea personalității juridice și taxa judiciară de timbru se înregistrează la judecătoria în a cărei circumscripție teritorială este situat imobilul
Se recomandă întocmirea documentației în dublu exemplar, astfel încât un exemplar original să rămână la asociație, iar celălalt exemplar original să fie înregistrat la judecătorie.